Paratge Natura 2000 Madres Coronat

natura 2000
cg 66
El paratge del Coll de la Llosa, dotat d'una riquesa florística i faunística destacable, se situa en el perímetre del paratge Natura 2000 del Madres Coronat.

Un medi fràgil

Les Activitats humanes que es practiquen han de tenir en compte els hàbitats i espècies d'interès comunitàries, és a dir inscrita a la Directriu Hàbitat Fauna Flora o en la Directriu Ocells.

Ara bé aquests darrers anys, la pràctica dels esports de plena naturalesa, en particular la de l'excursió en raqueta, ha augmentat considerablement. Per tant es recorren cada vegada més sovint les zones sensibles que fins ara eren més aviat estalviades. És per això que avui, esdevé necessari de conciliar la promoció de les Activitats de Plena Naturalesa (APN) amb les exigències d'una protecció dels hàbitats naturals sensibles.

El Domini de la Llosa - Clavera ofereix la possibilitat de practicar diverses activitats de plena naturalesa. Així, el paratge acull sobretot esquiadors i raquettstes en amples pistes a l'hivern i excursionistes a peu o en BTT durant la resta de l'any.

Entre els medis inscrits en la Directriu Hàbitat Fauna Flora i presents al paratge del Coll de la Llosa, es compta 62 hàbitats naturals 20 dels quals són d'interès comunitari i 3 són prioritaris.

Els principals hàbitats naturals de forta sensibilitat de cara al desenvolupament turístic són les torberes, 63 inventariades en aquest lloc. L'única espècie animal de forta sensibilitat coneguda al Coll de la Llosa és el Gall Fer.

Les juguesques d'aquest territori són doncs :

- la conciliació de les activitats de plena naturalesa amb la preservació i la revalorització de les torberes ;
- la conciliació de les activitats de plena naturalesa amb la preservació del gall fer ;
- el respecte mutu de les diferents activitats presents sobre el territori : activitats de lleure, caça, pastoralisme, treball forestal.

Els objectius que se'n deriven :

- La gestió dels boscos, en col·laboració amb el conjunt dels utilitzadors. Aquesta gestió forestal és necessària per a la salvaguarda del gall fer.
- La sensibilització dels utilitzadors i el respecte d'un codi de bones conductes, tan per al gall fer com per les torberes..

Per tal de conciliar les diferents activitats durant l'estació hivernal, principalment en relació amb l'accés a domini de caça i els activitats d'esports d'hivern (esquí de fons), s'han dut a terme mediacions entre els municipis, les associacions Municipals de Caça Autoritzades (ACCA) i l'Oficina Nacional del Bosc (ONF) que permeten doncs de prevenir els problemes de seguretat i els conflictes d'ús.

Per saber-ne més sobre les programacions d'utilització del Paratge Natura 2000 Madres-Coronat

Accions realitzades, programades, accions permanents

Cada any, en el marc de les accions de sensibilització, l'Associació Gestora de la Reserva Natural de Noedes organitza jornades de formació destinades als professionals que acomboien les Activitats de Plena Naturalesa i al personal que treballa in situ.

També es realitzen cada any jornades de terreny per mor d' «observar» el comportament dels utilitzadors.

A l'hivern, durant el període més «delicat» per al gall fer, l'Espai Nòrdic del Capcir concilia l'activitat nòrdica amb la preservació del gal·linaci. Es fan obres sovint efímeres per tal de blocar certs accessos : piles de neu, etc.
Gràcies a vosaltres, utilitzadors, per respectar aquestes obres de dissuasió...

Una exposició i un diaporama són presents al Coll de la Llosa per a explicar la utilitat d'aquestes accions i comprendre els hàbitats i espècies sensibles.

Així, la carta de bona conducta que defineix les regles de comportament a adoptar per a salvaguardar les torberes i el gall fer al domini de la Llosa – Clavera d'ara endavant s'ha establert. La seua apropiació pels utilitzadors serà l'únic mitjà de garantir la supervivència d'aquesta espècie emblemàtica del Pirineu i aquest medi tant necessari en el cicle de l'aigua...

Per a saber-ne més sobre les accions preservació de les torberes i del gall fer.

Aquestes operacions de sensibilització i de protecció del medi environant són finançades pel Consell General dels Pirineus Orientals.

Consell General dels Pirineus Orientals
24, voral Sadi Carnot, 66009 - Perpinyà Cedex -
Tel. 04 68 85 85 85
Email : cg66@cg66.fr
Web : www.cg66.fr